“de Stoomfabriek wordt een off the road theater”

Bij theater de Stoomfabriek gaan ze langzaam maar zeker los. Terwijl het gebouw nog letterlijk in de steigers stond werd het eerste programma ontwikkeld. Artiesten benaderd, een piano gekocht, afspraken met mensen voor geluid en techniek. Maar ook een logo, huisstijl, marketingstrategie, online-kaartverkoop, en natuurlijk een bankrekening, een kasboek, conceptcontracten statuten en huurovereenkomsten. Waanzinnig veel werk. Allemaal gedaan door vrijwilligers. Mensen van hier. En dat kan ook. Want het barst hier van talent. Alles wat te maken heeft met de vormgeving is gedaan door studenten van Cibap uit Zwolle. Mag ik het korte filmpje  op deze website aanbevelen? Gemaakt door deze jonge mensen om een sfeerindruk te geven. Ik vind het geweldig.

Het eerste “echte” optreden is op vrijdag 13 januari. De Bende van Beuving maakt het theater dan onveilig. Uiteraard met hun frontman Ernest Beuving die ook al in zijn jonge jeugd door de straten van Dalfsen heeft gedwaald. Maar ook met onze onvolprezen Jan Wolfkamp op slagwerk. Dat sluit aan bij de ambitie van het bestuur om topmensen aan te trekken en gelijktijdig zoveel mogelijk aan te sluiten bij artiesten die op een of andere manier een relatie hebben met Dalfsen en het Vechtdal. Soms is die relatie trouwens een beetje gezocht. Lavinia Meijer konden we met hulp van Jeroen Krabbe verleiden om te komen optreden op paaszondag. Dat wordt een uniek concert. Lavinia speelt solo op de harp. Jeroen draagt gedichten voor. En Ge Reinders treedt op 5 mei op. Hij zingt dan zijn prachtige liedjes. Maar dat doet hij dan pas na de pauze. Voor de pauze vertelt hij het verhaal van zijn moeder die in de oorlog in het verzet zat, opgepakt werd, en via kamp Vught naar Duitsland werd gedeporteerd. Na de oorlog kwam ze thuis, niet in staat om haar verhaal te vertellen. Ge heeft haar hele onvrijwillige reis gevolgd en opgeschreven in het prachtige boek ” het zakdoekje”. Als u wilt weten waarom het boek zo heet, dan moet u maar komen.

Theater de Stoomfabriek wordt een off the road theater. Een plek waar mensen graag naar toe gaan. De programmering ontwikkelt zich voor een deel gedurende het jaar. Artiesten willen er graag komen om te experimenteren. Ze weten dat ze er een welwillend publiek aantreffen. Nooit te beroerd om eens wat uit te proberen. Optredens zijn intiem. Het contact tussen de artiest en de zaal staat centraal.

Het is een plek waar kinderen voor het eerst voelen hoe het is om op een podium te staan met het licht op je gericht. Waar de lokale band haar debuut cd presenteert, waar het koor in een professionele setting haar publiek mag verrassen. U bent van harte welkom. Het wordt mooi.

Han Noten