“Een creatief ei heeft een warm nest nodig”

In de jaren 80 groeide ik op in Dalfsen. Met wat vrienden vormden we een band. De mogelijkheden om op te treden waren beperkt maar gelukkig bood de Trefkoele uitkomst. Ondanks de wat karige bodem voor culturele ontwikkeling waren er veel talenten die tot op de dag van vandaag op poppodia of in theaters hun weg vinden. Denk aan bijvoorbeeld muzikant Erwin Nijhoff, cabaretier Ernest Beuving of actrice Ilse Warringa.

Midas Dekkers zei eens tegen mij: een creatief ei heeft een warm nest nodig. Die zin ben ik nooit vergeten. Alles wat ontwikkelt is kwetsbaar, om tot wasdom te komen is een veilige omgeving voorwaarde, voeg daar inspiratie aan toe en groei is gegarandeerd. Theater is meer dan consumeren, het is tweerichtingsverkeer, het directe contact staat centraal. Het is een plek die staat voor ontwikkeling, gesprek, uitdagingen, kansen en als het meezit ook voor chaos, rumoer, schuren, discussie en ontmoeting.

Theater is ook het binnengaan van een andere wereld. Michael Tilson Thomas (dirigent van het San Fransisco Symphony Orchestra) vergeleek het bezoek aan het theater als het binnentreden van de Saiho-ji, een tuin aangelegd door monniken in Kyoto. Hier onderga je bij binnenkomst een aantal rituelen voor je de tuin in gaat, een voorbereiding op wat komen gaat.

Ik kijk er nu al naar uit om met de trein naar Dalfsen te gaan, de blauwe bogen brug over en die andere wereld binnen te stappen.

Willem Alkema