Proef Dalfsen 2017-07-13T22:13:46+00:00

Optredens tijdens SPOT Proef Dalfsen op 9 september 2017 in het theater

Een leuke en mooie start van het theaterseizoen in de Stoomfabriek, met veel verschillende cultuuruitingen van lokaal talent. De diversiteit van de cultuuruitingen van de talenten is groot. Zo zien we Jeugdtheater, Zang in duo’s, trio’s en solo met gitaar en piano, muziekbands, een koor, een toneelvereniging, dans, voordracht, workshops schilderen en boetseren. Ook de film van de Schat van Dalfsen zal worden vertoond. Let op: voor de Schat van Dalfsen moet u reserveren (gratis) en voor Tonadillas & Tapas moet u tickets bestellen. Zie de knoppen onderaan deze pagina.

10:30-11:15 Schat van Dalfsen
De documentaire begint bij- en gaat uit van de kern: de schat zelf. Een van de meest indrukwekkende archeologische vondsten uit de geschiedenis van Europa. Kijkend naar de feitelijke vondsten van meer dan 5000 jaar oud, wordt in de documentaire een uniek beeld geschetst van de oorspronkelijke bewoners van het gebied, haar gewoonten en gebruiken.

11:20-11:30 Sara Jansen
Het jongste talent tijdens dit evenement van SPOT! Sara is 9 jaar en speelt piano ter begeleiding van haar zang. Zij zal twee liedjes ten gehore brengen, van Bruno Mars en Marco Borsato.

11:30-11:35 Hein Ulkeman
Hein blinkt uit in het voordragen van gedichten. Hij zal tijdens dit evenement teruggrijpen op vroeger en vertellen over de petroleumman.

11:55-12:40 Band à la Muppets
De band heeft in deze bezetting voor het eerst opgetreden met een benefietconcert voor ALS. Sindsdien hebben ze de smaak te pakken! De bandleden: Jan Wesselink, Jantiene Bredewold, Jeroen Jansen, Arnold Evertsen, Gerko Klinge

12:50-13:20 Popkoor 4Ever Young
Wij zijn een klein, enthousiast, gemengd koor met maximaal 25 leden. Wij zingen 4 of 5-stemmige popsongs- waarbij we ons richten op de popmuziek door de jaren heen. Het betekent dat we gouwe ouwe evergreens zingen, maar ook hedendaagse popmuziek behoort tot ons repertoire. Muzikale begeleiding hebben we niet, het enige waar wij gebruik van maken is onze eigen stem – we zingen a capella. Repeteren doen we iedere week in de voormalige synagoge te Dalfsen; een prachtige locatie – wie wil daar nu niet zingen? We studeren nieuwe nummers in of verbeteren bestaande nummers, want we zijn wel ambitieus, maar niet té – het moet vooral leuk blijven. We verzorgen met enige regelmaat kleine of iets grotere optredens in Dalfsen of daarbuiten. Rond Kerstmis kunt u ons zien en horen op diverse Kerstmarkten, waar we ons Kerstrepertoire ten gehore brengen.

13:25-13:40 Ben je M.A.L.
Miriam, Anne en Larissa spelen gitaar en zingen. Wij zijn bij elkaar gekomen doordat we samen gitaarles hebben. Onze muzieksmaak verschilt. Wij krijgen vaak liedjes van onze gitaarlerares. Meestal zijn dit popliedjes of muziek met een beetje een country gevoel. Onze inspiraties voor het spelen van muziek zijn verschillend. We vinden het vooral erg leuk om te doen.

13:45-13:50 SMON Dans
Jaarlijks voert SMON Welzijn onder eigen regie (structurele) activiteiten uit die de talentontwikkeling bevorderen. Hierbij gaat het minder om de prestaties en meer om het meedoen, waarbij de deelnemer centraal staat. De dansgroepen zijn hierdoor al bijna tien jaar een begrip in Nieuwleusen.

14:00-14:45 Schat van Dalfsen
De documentaire begint bij- en gaat uit van de kern: de schat zelf. Een van de meest indrukwekkende archeologische vondsten uit de geschiedenis van Europa. Kijkend naar de feitelijke vondsten van meer dan 5000 jaar oud, wordt in de documentaire een uniek beeld geschetst van de oorspronkelijke bewoners van het gebied, haar gewoonten en gebruiken.

15:00-15:30 Xapp Jeugdtheaterschool
De jeugdtheaterschool start in september met haar nieuwe seizoen. Tijdens SPOT zie je een teaser van dat wat jij het komende seizoen bij ons kunt verwachten. Naast theaterlessen ook theaterdans, ballet en zangles!. Vergeet niet je op te geven voor de kennismakingslessen op 20 en 22 september!

15:45-16:15 Oleu
De oprichters van Oleu in 1968 waren kunstschilder Han Douma en Jan van Lenthe (tweelingbroer van Wim van Lenthe) en de toneelvereniging kwam voort uit de CJV, Het eerste stuk van Oleu was Regina, een ernstig stuk wat vele malen is opgevoerd, ook in omliggende plaatsen. Meestal werden er echter blijspelen opgevoerd, omdat dat het meeste gewaardeerd werd door het publiek. Sommige stukken werden wel 10, 15 keer uitgevoerd per jaar en er waren weken waarin men wel 3 keer uit spelen ging, bij buurthuizen, oranjeverenigingen, bejaardenhuizen, enz. Met veel plezier en enthousiasme zullen de leden van Oleu op 9 september het publiek vermaken.

16:30-16:45 Ex-spotter Wim en Bertus
Twee oud bestuursleden van SPOT geven een optreden dat nog geheel in mysterie is gehuld. Eén ding weten we zeker: Hen kennende zal het weer hilarisch zijn.

16:50-17:20 Henk en Jeltje, de Boer & Support act
Henk en Jeltje hebben al samen met gitaar en zang opgetreden bij het Kunstlokaal van Henk Riezebos. Op 9 september gaan ze twee nummers samen vertolken, waarna ze met een paar andere muzikanten nog een aantal nummers ten gehore brengen.

17:30-18:15 Memory Lane
De viermansformatie Memory Lane speelt al vele jaren ‘evergreens’ op privé-feesten, in kroegen en op festivals in de regio van Zwolle en soms daarbuiten. De kracht van de band is de meerstemmige zang die karakteristiek is en altijd sterk wordt gewaardeerd door het publiek. Op 3 februari 2018 zullen zij in de Stoomfabriek hun eerste theateroptreden geven, met diverse gastmuzikanten. Het zal een avond zijn vol herinneringen, grappige anekdotes, muziek (nieuw en oud) en beelden van de afgelopen (bijna) 15 jaren.

19:00-19:20 Felicia Westerhof
Ik ben Felicia Westerhof, 16 jaar en kom uit Nieuwleusen. Muziek maken is mijn grote hobby. 2 jaar geleden ben ik begonnen met gitaar lessen omdat ik graag zing en het heel leuk vind om mezelf te begeleiden tijdens het zingen. Ook ben ik sinds een half jaar geleden begonnen met zanglessen, één keer in de twee weken. Ik treed wel eens op in de kerk en zing dan gospel nummers. Maar ik speel ook heel graag nummers uit de top 40. Vorig jaar in de zomer heb ik mee gedaan met ‘The Voice of Ommen’. Dit jaar ga ik weer meedoen. Vorig jaar ben ik tot en met de finale gekomen en hoop dat dit jaar ook weer te bereiken.

20:15-22:30 Tonadillas & Tapas
Muzikantencollectief Muzinder brengt Tonadillas & Tapas: een warmbloedig, Spaans concertprogramma. Het publiek wordt verrast met een gepeperd klassiek concert met muziek van De Falla, Granados, Villa Lobos en Piazzolla. U kunt luisteren naar volksmuziek met prachtige verhalen over de liefde en het leven en ook de typische flamenco invloeden zullen niet ontbreken. Het concert wordt gegeven door Muzinder, een enthousiast collectief van podiumkunstenaars uit de regio Zwolle. Zij spelen dit concert in de bezetting van zang, gitaar, fluit, cello en piano. Bijzonder is dat er tussen de bedrijven door Spaanse tapa’s geserveerd worden. Een muzikale en culinaire belevenis dus!

9 september 2017
10:30
Theater de Stoomfabriek
9 september 2017
14:00
Theater de Stoomfabriek
9 september 2017
20:15
Theater de Stoomfabriek

“Een theater aan het water? Ja hoor, het kan!”

Toen ik medio 2004 in de gemeente Dalfsen kwam wonen, organiseerden ze speciaal voor mij – vast niet, maar zo voelde het wel een beetje – een bijzonder concert van mijn favoriete Nederlandse zangeres.  Margriet Eshuijs speelde tegen zonsondergang met haar band op een ponton bij het haventje. Een sfeervolle muzikale gebeurtenis, die aardig illustreerde wat de kade en de rivier voor culturele mogelijkheden boden. Muziekvereniging Excelsior herhaalde dat kunststukje in recentere jaren nog een paar keer, maar het wordt pas echt genieten nu Dalfsen een eigen theater aan het water krijgt. Dat had ik ruim tien jaar geleden niet voor mogelijk gehouden. Niet eens durven dromen, want zoiets leek niet haalbaar voor een kleinere gemeente, en bovendien bood het nabijgelegen Zwolle voldoende cultureel vertier. Maar nu het er toch van komt, kijk ik er naar uit. Niks leukers dan een prachtige voorstelling bijwonen, nog wat natafelen en daarna gewoon lopend of op de fiets naar huis.

Toegegeven, ik kijk er ook wel een beetje kritisch naar. Want hoe gaat dat theater zich ontwikkelen, en kan het straks allemaal wel uit? Door slim gebruik te maken van allerhande subsidiemogelijkheden blijven de aanloopkosten voor Dalfsen beperkt. Maar de praktijk moet straks uitwijzen of er – mede door een stevige horecapoot en sponsoring van het lokale bedrijfsleven – een haalbare exploitatie kan worden neergezet. Ik heb me ook wat verwonderd over het beperkte aantal zitplaatsen: zo’n 125. Toegegeven, als kleinere gemeente moet je geen jas aantrekken die veel te ruim over je schouders valt, maar het lijkt nadelig voor je inkomsten. Daar hoop ik dus maar het beste van.
Wel denk ik dat de optredende artiesten zich thuis gaan voelen in zo’n intieme setting. In een vorig leven in de Randstad heb ik enige tijd de pr gedaan voor een klein theater in Papendrecht. Een klein theater? Het was niet meer dan de aula van een middelbare school, die in de weekends voor dit doel werd gebruikt. Maar juist door die charmante bescheidenheid en de minimale afstand tot het publiek kwamen ook de grootste artiesten er graag. Ik herinner me hoe iemand als Youp van ’t Hek na een try-outvoorstelling nog uren bleef napraten. Zoiets wens ik De Stoomfabriek ook toe: dat de grote namen die binnenkort gaan komen – mij vielen vooral Mathilde Santing en Michiel Borstlap op – straks de wereld vertellen hoe gezellig het is, daar in Dalfsen.

Hans Keesmaat