Programmalijnen 2016-11-23T20:02:22+00:00

Cabaret

Wie rekent een avondje theater tot een avondje uit? Een avondje theater is geweldig. Een hapje en een drankje vooraf, een mooie voorstelling en dan nog lekker naborrelen. Klinkt goed toch? Het is weer eens wat anders dan anders. Ongegeneerd lachen bij die cabaretier of veel stof tot nadenken na een bepaalde voorstelling: ga er gewoon eens goed voor zitten en zoek een mooie voorstelling uit. Het is de kunst van het hardop lachen, de kunst van het luisteren, de kunst van het genieten. En dat allemaal in het theater in Dalfsen.

Tip: kom een half uurtje eerder en bekijk het mooie theater van binnen, waar binnenkort ook bijzondere collecties van kunstenaars hangen. De kunst van het Vechtdal.

Ben jij een comedyfanaat of een cabaretliefhebber? Goed zo. Hou je van directe grappen en heb je tranen van het lachen bij het zien van een cabaretier? Kom dan naar theater De Stoomfabriek en geniet van een geweldige avond.

 

 


Sprekers

Schrijvers, wetenschappers, filmmakers, medici: allemaal mensen die een verhaal te vertellen hebben. Altijd interessant en soms zelf leuk. We gaan er een heleboel uitnodigen! Mensen die ergens wat van af weten en dat graag met het theaterpubliek willen delen. Op allerlei vlakken. Sommigen zullen beeldmateriaal meenemen en anderen alleen zichzelf. We gaan ze het hemd van het lijf vragen zodat u de volgende dag met een leuk verhaal op het werk komt.

 

 


Muziek

Hoe ziet jouw ideale zondagochtend eruit? Uitslapen, uitgebreid ontbijten, de krant lezen.. en vast en zeker ook muziek? Dat komt goed uit, want Theater de Stoomfabriek biedt voor ieder een zondagochtend koffieconcert. Vier keer in dit seizoen wordt er een ochtend, startend vanaf 11:00 uur, gevuld met prachtige indrukwekkende koffieconcerten.

Van jong aanstormend talent tot gevestigde artiesten.

Tip: ga na afloop brunchen bij grandcafé De Fabriek of bij Hendrik’s Kitchen.

 


Kinderen

De programmeercommissie voor jeugdtheaterprogramma’s bestaat uit twee personen te weten: Björn Zillen en Dea Jansen ex-basisschoolleerkracht, ex docente Nederlands, dichter en zangeres bij ‘the Wrinkles’.

Zij zorgen ervoor dat er maandelijks op een woensdagmiddag of zaterdagmiddag een mooie, leerzame, humoristische of muzikale voorstelling wordt verzorgd door professionele theatergroepen. Daarnaast zullen er jeugdworkshops worden georganiseerd met als thema’s: musical, dans, zang, poppen maken, poppenkast maken, lied schrijven, lied componeren, videoclip maken en/of improvisatietheater.

Deze zullen worden afgewisseld met voorleesmiddagen en filmmiddagen, zodat er elke twee weken een speciale kinder/middag zal zijn in theater de Stoomfabriek in Dalfsen!

 

Jeugdtheaterschool Dalfsen
Met de komst van het prachtige theater in Dalfsen is zien spelen nu ook zelf spelen. De jaarcursus van de jeugdtheaterschool bestaat uit 24 lessen van 1½ uur. We werken aan de hand van een speciaal voor ons geschreven script. Je hebt niet alleen een belangrijke rol op het podium, maar ook tijdens de lessen: denk mee over de rolverdeling, verdiep je in je karakter en bouw samen met ervaren dramadocenten aan het eindresultaat. En natuurlijk speelt elke lesgroep een eigen eindvoorstelling in de Stoomfabriek

De lessen zijn bedoeld voor kinderen uit groep vier t/m acht. Iedereen kan meedoen, ervaring is niet nodig. Wel verwachten we dat je gemotiveerd bent, bereid bent je teksten thuis te oefenen en met veel enthousiasme de lessen bijwoont.

Als er genoeg belangstelling is wordt ook een lesgroep gestart voor 12 t/m 17 jarigen.

 


Film

Gezellig met elkaar naar de film in Dalfsen. Gewoon lopend of op de fiets. Dat kan straks in de Stoomfabriek. Op elke eerste en derde donderdag van de maand. Met af en toe wat extra’s, bijvoorbeeld voor kinderen.

Basisprogramma
In het basisprogramma draait er iedere 1e en 3e donderdag van de maand een aansprekende film. Dalfsen Draait! wil een brede doelgroep aanspreken, met zowel filmhuis-films als populaire publieksfilms. Wat er ook draait, je kunt er zeker van zijn dat het kwaliteitsfilms zijn.

Af en toe wat extra’s
Bijvoorbeeld: met het hele gezin naar de film. Lekker op een vrije woensdagmiddag of zondagmiddag. Stel je voor: ranja, appeltaart voor opa en oma én een lekkere film op een regenachtige middag. Leuker wordt het niet!

Bingewatching?
Ja, zo heet dat: bingewatching! Je bent jong en je wilt nu eindelijk wel eens alle Harry Potters,
Lord of the Rings of Star Wars achter elkaar zien? Goed idee! Gaan we proberen.

Kortom: fijn naar Dalfsen Draait!
Want, wees eerlijk: wat is er nou leuker dan een avondje uit in eigen dorp? Allemaal op de fiets, niemand de Bob. Even een hapje eten, een drankje en dan heerlijk onderuit een film kijken op een groot scherm. Dan weet je weer waarom film zo leuk is!

 


Lokale talenten

Dalfsen barst van het talent, hoe mooi is het dat we deze talenten een podium kunnen bieden om hun gave te delen met ons publiek. Nu niet direct denken dat dit alleen weggelegd is voor aanstormende Voice Kids, of Award winnende dansers. Nee, ook beginnende artiesten, muzikanten of gewoon mensen die een verhaal hebben, en dit willen delen kunnen gebruik maken van ons theater.

De Stoomfabriek biedt voor een ieder de juiste ambiance om een intieme uitvoering, leuke presentatie of toneelgezelschap te ontvangen. Voor het aankomend seizoen zijn al een aantal lokale helden vastgelegd. Mensen die je gewoon op straat tegen kunt komen, maar in het theater ineens een rasartiest blijken te zijn.

Laat u verrassen.

 

“In de geest van Dionysos”

Een theater in Dalfsen. Hoe bijzonder is dat eigenlijk? En hoe is dit plan geboren? Volgens de overleveringen ligt de basis van de westerse theatergeschiedenis in het oude Griekenland. Rond circa 500 voor Christus was theater daar één van de belangrijke zaken in het dagelijkse leven. De oorsprong van het Griekse theater komt waarschijnlijk van de religieuze festivals die er werden gehouden ter ere van de God Dionysos. De god van de geestdrift en enthousiasme.

Inmiddels zijn we vele eeuwen verder en geldt Nederland als één  van de landen met de grootste theaterdichtheid. En nu komt er in Dalfsen dus ook een theater. Theater de Stoomfabriek opent nog dit jaar haar deuren. Volgens mij is de geest van de Griekse god ook een beetje naar Dalfsen overgewaaid. Geestdriftig en enthousiast zijn althans de bestuursleden van “Stichting De Stoomfabriek” van start gegaan. Daarmee is een goede voedingsbodem voor succes aanwezig. Kennis van zaken, realiteitszin en doorzettingsvermogen zijn minstens net zo belangrijk. Het mooie is dat deze allemaal lijken vertegenwoordigd. Door de komst van dit theater wordt aan zang, toneel, cabaret etc. een extra podium geboden. Fantastisch toch!

Wie weet wordt in het Dalfsen van de toekomst theater net zo belangrijk als het was in het oude Griekenland. Overigens valt over Dionysos nog heel veel te vertellen. Een belangrijk detail wil ik u niet onthouden. Hij was namelijk ook nog de god van de onsterfelijkheid. Als dit niet meer goed komt…………!

Maurits von Martels