Programmalijnen2018-12-11T11:55:51+00:00

Cabaret

Een avondje theater is geweldig: een hapje en een drankje vooraf, een mooie voorstelling en dan nog lekker naborrelen. Klinkt goed toch? Het is weer eens wat anders dan anders. Ongegeneerd lachen bij die cabaretier of veel stof tot nadenken na een bepaalde voorstelling; ga er gewoon eens goed voor zitten en zoek een mooie voorstelling uit. Het is de kunst van het hardop lachen, de kunst van het luisteren, de kunst van het genieten. En dat allemaal in het theater in Dalfsen!

Sprekers

Schrijvers, wetenschappers, filmmakers, medici: allemaal mensen die een verhaal te vertellen hebben. Altijd interessant en soms zelf leuk. We gaan er een heleboel uitnodigen! Mensen die ergens wat van af weten en dat graag met het theaterpubliek willen delen. Op allerlei vlakken. Sommigen zullen beeldmateriaal meenemen en anderen alleen zichzelf. We gaan ze het hemd van het lijf vragen zodat u de volgende dag met een leuk verhaal op het werk komt.

Klassiek

Hoe ziet jouw ideale zondagmiddag eruit? Theater de Stoomfabriek biedt voor ieder een zondagmiddag koffieconcert. Een keer per maand wordt er een middag, startend vanaf 15.00 uur, gevuld met prachtige indrukwekkende concerten van jong aanstormend talent tot gevestigde artiesten.

Kinderen

De programmeercommissie voor de kindervoorstellingen bestaat uit een enthousiast team dat voor een afwisselend jeugdprogramma zorgt. Op de woensdagmiddag, zaterdag of zondag zijn er een aantal keren per seizoen kindervoorstellingen te bewonderen. De programmeurs houden rekening met voorstellingen voor de jongsten (1-5 jaar) en oudere kinderen (6-12 jaar). Poppentheater, slapstick, muziek, voorstellingen vanuit een bekend prentenboek: alles is wel een keer te zien in het theater.

Muziek

Houdt u van muziek? Niemand minder dan Jan Wolfkamp, zelf een muzikant in hart en nieren, draagt zijn steentje bij en programmeert artiesten van het hoogste niveau. Allerlei muziekstijlen passeren de revue waaronder jazz, wereldmuziek en rock. Met zijn netwerk en muzikale kennis bent u verzekerd van uitstekende optredens!

Film

Gezellig met elkaar naar de film in Dalfsen. Gewoon lopend of op de fiets. Dat kan in de Stoomfabriek waar 1 of 2 x per maand op de donderdag- of vrijdagavond films worden vertoond.

Maar daar blijft het niet bij. Hoe leuk is het om van een filmavond een complete totaalbeleving te maken? Elk seizoen wordt er een Mannenavond en een Ladiesnight georganiseerd. Gezellig met elkaar borrelen, lekker eten en kletsen over de film. Een compleet avondje uit dus.

De programmeurs Film spelen uitstekend in op de actualiteit en stellen op deze manier hun filmprogramma samen. Kinderfilms, Gouden Kalf films, het komt allemaal aan bod!

Kortom, fijn naar Dalfsen Draait!

Lokale talenten

Dalfsen barst van het talent dus hoe mooi is het dat we deze talenten een podium kunnen bieden om hun gave te delen met het lokale publiek. Nu niet direct denken dat dit alleen weggelegd is voor aanstormende Voice Kids, of Award winnende dansers. Nee, ook beginnende artiesten, muzikanten of gewoon mensen die een verhaal hebben, en dit willen delen kunnen gebruik maken van ons theater.

De Stoomfabriek biedt voor een ieder de juiste ambiance om een intieme uitvoering, leuke presentatie of toneelgezelschap te ontvangen Mensen die je gewoon op straat tegen kunt komen, maar in het theater ineens een rasartiest blijken te zijn. Laat u dus verrassen!

“de Stoomfabriek wordt een off the road theater”

Bij theater de Stoomfabriek gaan ze langzaam maar zeker los. Terwijl het gebouw nog letterlijk in de steigers stond werd het eerste programma ontwikkeld. Artiesten benaderd, een piano gekocht, afspraken met mensen voor geluid en techniek. Maar ook een logo, huisstijl, marketingstrategie, online-kaartverkoop, en natuurlijk een bankrekening, een kasboek, conceptcontracten statuten en huurovereenkomsten. Waanzinnig veel werk. Allemaal gedaan door vrijwilligers. Mensen van hier. En dat kan ook. Want het barst hier van talent. Alles wat te maken heeft met de vormgeving is gedaan door studenten van Cibap uit Zwolle. Mag ik het korte filmpje  op deze website aanbevelen? Gemaakt door deze jonge mensen om een sfeerindruk te geven. Ik vind het geweldig.

Het eerste “echte” optreden is op vrijdag 13 januari. De Bende van Beuving maakt het theater dan onveilig. Uiteraard met hun frontman Ernest Beuving die ook al in zijn jonge jeugd door de straten van Dalfsen heeft gedwaald. Maar ook met onze onvolprezen Jan Wolfkamp op slagwerk. Dat sluit aan bij de ambitie van het bestuur om topmensen aan te trekken en gelijktijdig zoveel mogelijk aan te sluiten bij artiesten die op een of andere manier een relatie hebben met Dalfsen en het Vechtdal. Soms is die relatie trouwens een beetje gezocht. Lavinia Meijer konden we met hulp van Jeroen Krabbe verleiden om te komen optreden op paaszondag. Dat wordt een uniek concert. Lavinia speelt solo op de harp. Jeroen draagt gedichten voor. En Ge Reinders treedt op 5 mei op. Hij zingt dan zijn prachtige liedjes. Maar dat doet hij dan pas na de pauze. Voor de pauze vertelt hij het verhaal van zijn moeder die in de oorlog in het verzet zat, opgepakt werd, en via kamp Vught naar Duitsland werd gedeporteerd. Na de oorlog kwam ze thuis, niet in staat om haar verhaal te vertellen. Ge heeft haar hele onvrijwillige reis gevolgd en opgeschreven in het prachtige boek ” het zakdoekje”. Als u wilt weten waarom het boek zo heet, dan moet u maar komen.

Theater de Stoomfabriek wordt een off the road theater. Een plek waar mensen graag naar toe gaan. De programmering ontwikkelt zich voor een deel gedurende het jaar. Artiesten willen er graag komen om te experimenteren. Ze weten dat ze er een welwillend publiek aantreffen. Nooit te beroerd om eens wat uit te proberen. Optredens zijn intiem. Het contact tussen de artiest en de zaal staat centraal.

Het is een plek waar kinderen voor het eerst voelen hoe het is om op een podium te staan met het licht op je gericht. Waar de lokale band haar debuut cd presenteert, waar het koor in een professionele setting haar publiek mag verrassen. U bent van harte welkom. Het wordt mooi.

Han Noten