VR 15 MRT. • 20:00 UUR Film
The Banshees of Irisherin
Aanvang 20:00 uur
Locatie Theater de Stoomfabriek
Pauze NEE
Eindtijd 22:00 uur
The Banshees of Inisherin is een zwarte komediefilm uit 2022 over twee levenslange vrienden die in een bizar drama terecht komen, wanneer een van hen de vriendschap verbreekt. In de film is niet alleen het natuurschoon van Ierland te zien, maar ook de cultuur en het erfgoed van het eiland. 'Banshees' zijn vrouwelijke geesten uit de Ierse folklore die de dood van een familielid aankondigen door te jammeren of te krijsen.Ze zijn een onheilspellende knipoog naar de donkerste aspecten van het verhaal.
€7,00 Bestel kaarten
UITGEBREIDE OMSCHRIJVING The Banshees of Irisherin

In 1923 tijdens de Ierse burgeroorlog begint op het kleine fictieve Ierse eiland Inisherin de folkmuzikant Colm Doherty plotseling zijn oude vriend en drinkmaatje Pádraic Súilleabháin te negeren. Colm vindt Pádriac te saai en wil de rest van zijn leven muziek componeren en grootse dingen doen. Het leven van Pádraic wordt ontwricht door het verlies van een van zijn weinige vrienden. Terwijl Pádraic steeds meer van streek raakt door de afwijzing, wordt Colm meer en meer afkerig van de pogingen van zijn oude vriend om met hem te praten. Colm stelt Pádraic uiteindelijk een ultimatum: elke keer als hij hem lastigvalt of met hem probeert te praten, zal hij met een schapenschaar een van zijn eigen linkervingers afknippen.
Hoewel Pádraics zorgzame zus Siobhán en de simpele Dominic proberen de escalerende ruzie van het paar te sussen, blijken hun inspanningen tevergeefs.
De strijd om de vriendschap speelt zich op een slimme manier af tegen het grotere conflict van de Ierse burgeroorlog in 1923, die hele families en vriendengroepen tot op het bot verdeelde.

Volgens regisseur Martin McDonagh is het zijn "stilste" film tot nu toe. Hij won een Oscar voor het veelgeprezen "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri".
McDonagh rekt zijn kleine verhaal tot het uiterste op en hoewel de gebeurtenissen steeds extremer worden, blijf je het tot op het einde ademloos volgen. Dit is één van de gekste Oscar-kandidaten van dat jaar en liefhebbers van droogkomische humor en soms groteske gebeurtenissen in een dito landschap komen aan hun trekken. The Banshees of Inisherin is ‘weird’ op precies de goede manier, kiest geen partij voor één van beide vrienden en vermijdt sentimentaliteit. En de gescheiden vrienden, zo wil de ironie, gaan door hun strijd eigenlijk juist meer op elkaar lijken.

Ierland/VK/VS, 2022, 114 min.
Regie: Martin McDonagh
Met o.a.: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon en Barry Keoghan