VR 17 MEI • 20:00 UUR Film
Tár
Aanvang 20:00 uur
Locatie Theater de Stoomfabriek
Pauze NEE
Eindtijd 22:45 uur
TÁR speelt zich af in de internationale wereld van de klassieke muziek en draait om Lydia Tár (gespeeld door Cate Blanchett), door velen gezien als een van de grootste levende componisten/dirigenten en de eerste vrouwelijke chef-dirigent ooit van de Berliner Philharmoniker. Ze staat voor de mijlpaal alle symfonieën van Mahler met hen te hebben uitgevoerd nu ze aan de laatste beginnen. Eigengereid staat ze de pers te woord, terwijl er een boek over haar uitkomt.
Maar dan slaat het noodlot toe, wanneer een voormalige protegé zelfmoord pleegt en Lydia Társ dubieuze omgang met jonge muzikantes openbaar wordt. In de daaropvolgende weken begint haar leven zich op een bijzonder moderne manier te ontrafelen. Het resultaat is een verschroeiend onderzoek naar macht en de impact en duurzaamheid ervan in de huidige samenleving.
€7,00 Bestel kaarten
UITGEBREIDE OMSCHRIJVING Tár

Tár is genuanceerd. De film houdt zich niet bezig met het zwart-witdenken dat nodig is om iemand te cancelen, maar draait om kwesties als actualisatie, verantwoordelijkheid en inkeer. De film gaat niet zozeer over hoe de wereld Lydia afwijst, maar meer over Lydia’s langzame realisatie van deze afwijzing en het verantwoordelijkheidsgevoel dat daarbij komt kijken.
De film volgt de ontwikkeling van het (zelf)bewustzijn van Lydia, die in de voorlaatste scène symbolisch met haar handelen wordt geconfronteerd en prompt moet overgeven.
Accurater is het dus om Tár te omschrijven als een film over macht, gezien vanuit het perspectief van degene die deze macht heeft – en uiteindelijk verliest.

Drama / Muziek, Verenigde Staten, 2022, 158 min. (2 uur 38 min)
 Regie: Todd Field
Met o.a.: Cate Blanchett (Lydia Tár), Noémie Merlant (Fransesca Lentini), Nina Hoss (Sharon Goodnow).

In de spotlights
Muziek
za 23 nov. 2024 The Eagles Legacy
Muziek
za 22 mrt. 2025 QUEEN Tribute! Bij Mother Mercury