ZO 26 MRT. • 15:00 UUR Uitverkocht
Onder Het Maaiveld
Aanvang 15:00 uur
Locatie Theater de Stoomfabriek
Pauze NEE
Eindtijd 17:00 uur
We gaan ondergronds! De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan ondergronds. Ze nemen de kijker mee op een fascinerende reis die de microscopische wereld onder het aardoppervlak tot leven brengt. Verbijsterend feit: één theelepeltje grond bevat meer levende organismen dan er mensen op aarde leven! Naast de wereld boven de grond bevolkt door planten, insecten en vogels, maar vooral door mensen, bevindt zich een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Hoe leren we verstandiger omgaan met onze bodem? De film Onder het maaiveld laat zien wat er in het groot moet gebeuren door te focussen op de wereld om ons heen en de fascinerende wereld direct onder onze voeten. Eigenlijk heel bijzonder dat we elke dag over de natuur heen kijken die de basis vormt van ons bestaan op aarde.
Deze film wordt u aangeboden door de Vrienden van Dalfsen en Groen Gebogen. Zij doen dit omdat zij het verhaal van de vitale bodem belangrijk vinden. De toegang is daarom gratis, maar u moet wel een kaartje bestellen.
€0,00 Uitverkocht
UITGEBREIDE OMSCHRIJVING Onder Het Maaiveld

'Onder het Maaiveld' vertelt het verhaal en de ontwikkeling van een optimistisch groep personen die op een klein stukje grond aan de slag gaan met het realiseren van hun droom. Centraal menskarakter is Marc van Will. Hij leeft en werkt op en om een rommelig erf, onder de rook van de grote stad, waar het omgaan met de natuur stukje bij beetje aan het veranderen is. Op het erf woont en werkt hij samen met een aantal andere kleurrijke personages. Zij gaan het experiment aan: boerenland, begroeid met Engels raaigras, wordt omgetoverd tot een moestuin. Ineens komen de dieren, vogels en insecten terug, niet alleen bij de tuin, maar in de hele omgeving. Ook de microwereld krijgt een boost.

We volgen hun ontdekkingen vanuit het perspectief van het microniveau van dit erf en leggen van daaruit via de bodem een verbinding met personen, gebeurtenissen en ontwikkelingen bovengronds. De bodem is naast de groep mensen een net zo belangrijk ‘karakter’. Zo kunnen we met de verbinding van boven- en ondergronds de kijker de ogen te openen voor de fascinerende wereld die zich onder onze voeten bevindt.

Het is de ongelooflijke variatie in bacteriën, schimmels, wormen en andere microscopisch kleine organismen die de bodem gezond en vruchtbaar maakt. Onder het maaiveld laat zien hoe een vitale bodem essentieel is voor de verduurzaming van voedselproductie en ons helpt in de strijd tegen klimaatverandering.

Nederland, documentaire, 2022

Regie: Martin Verkerk

115 min.