Vrienden van de Stoomfabriek 2016-10-25T23:17:53+00:00

Vrienden van de Stoomfabriek

Het Theater de Stoomfabriek hoopt per seizoen steeds meer voorstellingen te verzorgen. Nieuwe theatermakers, kindervoorstellingen, cabaret, wereldmuziek, klassieke muziek, college tours, filmhuis- en kinderfilms dragen bij aan het culturele leven van Dalfsen. Het in stand houden van het theater kost geld. Wij hebben daarom de steun van u hard nodig.

Steunen

Jij kan ons steunen door natuurlijk vaak te komen. Maar ook door ‘Vriend’ te worden van Theater de Stoomfabriek. Als Vriend maak je activiteiten in de theaterzaal mogelijk en draag je bij aan een interessant cultureel klimaat in Dalfsen. Binnenkort volgt hier meer informatie over.

Een particuliere gift doen?

U kunt Theater de Stoomfabriek ook een particuliere gift schenking doen. Dat kan eenmalig of periodiek. Binnenkort wordt Theater de Stoomfabriek een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) Een gift is daarom onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Hierover volgt binnenkort meer informatie.

“In de geest van Dionysos”

Een theater in Dalfsen. Hoe bijzonder is dat eigenlijk? En hoe is dit plan geboren? Volgens de overleveringen ligt de basis van de westerse theatergeschiedenis in het oude Griekenland. Rond circa 500 voor Christus was theater daar één van de belangrijke zaken in het dagelijkse leven. De oorsprong van het Griekse theater komt waarschijnlijk van de religieuze festivals die er werden gehouden ter ere van de God Dionysos. De god van de geestdrift en enthousiasme.

Inmiddels zijn we vele eeuwen verder en geldt Nederland als één  van de landen met de grootste theaterdichtheid. En nu komt er in Dalfsen dus ook een theater. Theater de Stoomfabriek opent nog dit jaar haar deuren. Volgens mij is de geest van de Griekse god ook een beetje naar Dalfsen overgewaaid. Geestdriftig en enthousiast zijn althans de bestuursleden van “Stichting De Stoomfabriek” van start gegaan. Daarmee is een goede voedingsbodem voor succes aanwezig. Kennis van zaken, realiteitszin en doorzettingsvermogen zijn minstens net zo belangrijk. Het mooie is dat deze allemaal lijken vertegenwoordigd. Door de komst van dit theater wordt aan zang, toneel, cabaret etc. een extra podium geboden. Fantastisch toch!

Wie weet wordt in het Dalfsen van de toekomst theater net zo belangrijk als het was in het oude Griekenland. Overigens valt over Dionysos nog heel veel te vertellen. Een belangrijk detail wil ik u niet onthouden. Hij was namelijk ook nog de god van de onsterfelijkheid. Als dit niet meer goed komt…………!

Maurits von Martels